Intervju med inredningskonsulten Ida Ahlström

Vi är oerhört glada att kunna bjuda på en pratstund tillsammans med inredaren Ida Ahlström. I vår intervju berättar Ida om vad du ska tänka på när du inreder, hur du ska göra för att kunna arbeta med inredning och en massa annat.

Berätta kort om dig själv. Vem är du? Vad gör du?

Mitt namn är Ida Ahlström, och jag är Certifierad Inredare och Homestagingkonsult. Jag har företaget Ida Inreder där jag inreder och stylar privata hem, företag och inför bostadsförsäljning.

Hur kom det sig att du valde att arbeta med homestaging och inredning?
Inredning har växt sig starkare och starkare hos mig med åren. Det vart först när jag flyttade hemifrån för några år sedan som jag förstod hur betydande det var att trivas i sitt hem. Det var då jag bestämde mig för att utbilda mig till Inredare & Homestagingkonsult. Efter avslutad utbildning startade jag mitt företag Ida Inreder, där jag för det mesta hjälper kunder att hitta den röda tråden i hemmet.

Homestaging är också något som jag brinner för. Istället för att inreda till människorna som bor i bostaden, skall man nu inreda på ett säljande vis. Homestaging kan översättas som ”iscensättning” och det är just precis som det låter. Att bygga upp en slags scen och visa upp och ta fram bostadens bästa egenskaper.

Så att få inreda till privatpersoner där jag som inredare tänker på deras behov och förutsättningar och sedan att bygga upp och skapa hem på ett säljande vis inför en försäljning, det är så otroligt givande att få uppleva dessa två världar.

Om jag skulle inreda ett nytt hem från början. Vart skulle jag börja enligt dig? Vilka misstag bör jag undvika att begå?

Det viktigaste är att tänka ut hur du vill använda rummen. Är det ett rum som skall rymma många personer? Ska det vara ett lugnt eller kreativt rum? Behövs det bra förvaring? Tänk igenom noga hur du vill uppleva rummet. Därifrån kan du sätta en färgsättning som du tror kommer att passa till rummet. Sedan är det svårt att säga vilka steg man skall ta näst, men tänk ut en bra möblering med de möbler som du tycker om, välj ut vackra textilier, fina detaljer, växter och sedan kommer en utav den viktigaste punkten, ljussättningen. Det här är ett misstag som många gör. Många glömmer nästan bort belysningen och sätter endast upp en taklampa. Det blir då svårt att få till ett ombonat rum med endast en belysningspunkt. Sprid därför ljuset på flera ställen i rummet, och gärna i något hörn. Tänk att du borde ha minst 5 belysningspunkter i ett rum, och till ett större rum minst 7 belysningspunkter. Se nedan hur jag har placerat ut belysningen i rummen (symbolen med en cirkel med ett kryss i):

Ljussättning

Vart hämtar du inspiration ifrån? Har du någon förebilder?

Vart jag än går möts jag av inspiration till framtida projekt. Det kan vara alltifrån när jag står i ett provrum i en klädaffär och ser en snygg färgsättning på de kläder jag valt ut, till att jag hittar inspiration hos bloggar, på instagram eller i tidningar.

Förebilder har jag många, men om jag skall nämna några så är det Frida Ramstedt som har Trendenser och Jannice Wistrand som har Add Simplicity, två otroligt inspirerande inredningsbloggar som jag får mycket inspiration från.

Har du något material du föredrar att arbeta med?

Sammet är en stor favorit hos mig, det ger en sådana underbar lyxkänsla. Jag använde mig utav sammet när jag valde sänggavel till Isabella Löwengrip och Odd Spångbergs sovrum. Bredvid sängen hänger det även ett vitt sammets draperi för garderoben.

Ida Inreder Bild Bild (6)

Vilken inredningsdetalj är din favorit?

För att skapa ett ombonat hem behövs det enligt mig textilier och växter. Dessa två inrednignsdetaljer är just mina favoriter. Textilier och växter tillför så mycket i hemmet, utan dessa två saker blir det lätt ett kalt och tråkigt hem. Det är dock många som kallar sig att de inte har gröna fingrar, men då är mitt tips att skaffa växter med tjockare blad. Dessa är mycket tåligare än till exempel murgrönan som har tunna blad. Gå till en blomsterbutik och få den rätta hjälpen vilka växter som passar i just ditt hem.

När det gäller gardiner, möter jag många som gärna inte vill ha det. Men mitt tips är att om man till exempel har en vit vägg, kan man sätta upp skira vita gardiner. Dessa syns då inte så mycket, men de tillför en mer ombonad känsla i rummet och fungerar mycket bra som ljuddämpare. Nedan har ni en före och efter bild, där man ser vilken skillnad det blir med gardiner. Jag valde en rätt så mörk grå färg på gardinerna, men som ni kan se är dessa väldigt skira och släpper igenom ljuset utifrån ändå.

Före Efter Vardagsrum

Vad har du för tips till en person som vill arbeta med inredning?

Mina tips är att börja med att experimentera hemma hos sig själv. Flytta runt på sakerna som redan finns i sitt hem. Vad händer med känslan i rummet om man byter med gardinerna i två rum? Byt kuddar, flytta runt på lamporna osv. Sedan kan man höra med nära och kära om man kan få prova och experimentera hemma hos dem.

Läs inredningsbloggar och inredningstidningar. Häng med och läs om trenderna, om designers och om nya produkter.

Gå en utbildning eller läs mindre kurser. Många går att läsa samtidigt som man arbetar.

Och sist men absolut inte minst – arbeta med det du brinner för, följ ditt hjärta och magkänsla. Allt går om man vill 🙂

Vi tackar Ida så mycket för pratstunden. Vill ni läsa mer om Ida och hennes vardag kan ni göra det på http://www.idainreder.se


Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *